અવસર બેહેર બેહેર નહીં આવે
આનંદઘન
બેહેર બેહેર નહીં આવે, અવસર બેહેર બેહેર નહીં આવે. જ્યું જાણે ત્યું કર લે ભલાઇ, જનમ જનમ સુખ પાવે. અવસર... તન ધન જોબન સબ હી જૂઠા, પ્રાણ પલક મેં જાવે. અવસર... તન છૂટે ધન કૌન કામકો, કાયકું કૃપણ કહાવે. અવસર... જાકે દિલમેં સાચ બસત હૈ, તાકૂ જૂઠ ન ભાવે. અવસર...
આનંદઘન પ્રભુ ચલત પંથમેં,
સમરી સમરી ગુણ ગાવે. અવસર...
174
Avasar Beher Beher Nahi Ave
Anandaghan
beher beher nahī āve, avasar beher beher nahī āve.
jyun jāne tyun kar le bhalāī, janam janam sukh pāve. avasar... tan dhan joban sab hī jūṭhā, prāṇ palak men jāve. avasar.....
tan chhute dhan kaun kāmko, kāyaku kṛpaṇ kahāve. avasar... jāke dilame sāch basat hai, tākū jūṭh na bhāve. avasar.....
anandaghan prabhu chalat panthame, samari samari gun gāve. avasar.....
This stavan, written by Anandghanaji, a popular saint of the 16th century reminds of how fortunate we are to have human birth. "Avsar beher beher nahi ave" means "this occasion [human birth] won't present itself again and again.” Our body, youth, and wealth are all temporary and we must maximize their value to our soul while we have them.
175